püf noktaları

Yemekler
esinoviç
Bizden Biri
Mesajlar: 619
Kayıt: 11 Ara 2006, 09:58
Konum: kocaeli

püf noktaları

Mesajgönderen esinoviç » 12 Şub 2007, 22:00

Açmakta Zorlandığınız Cam Kavanozlar İçin
Bir türlü açamadığınız cam kavanozlarınız için yapmanız gereken şey kavanozun altına sertçe vurmak olacaktır.

Uzun Süre Dayanmasını İstediğiniz Ekmekler İçin
Ekmekleri bir torbaya koyarak hava ile irtibatını kesmiş olursunuz.Böylece ekmeklerinizin 5/6 gün bayatlamadan kalmasını sağlarsınız.

Kahvenizin Sürekli Taze Kalmasını İstiyorsanız
Kahvenizin bayatlamaması için kahve kavanozunuza 2 veya 3 adet kesme şeker koymanız yeterli olacaktır.

Sucukların Taze Kalması İçin
Sucuklarınızın üzerini yarım bir limonla zaman zaman silerseniz küflenmelerini engellemiş olurunuz.

Baharatlarınızı Muhafaza Etmek İçin
Baharatlarınızı iyi bir şekilde muhafaza etmenizin ilk kuralı;baharatlarınızı güneş ışığı almayan,serin bir ortamda bulundurmaktır.

Şifa Kaynağı Balı Nasıl Saklamalıyız
Bal gerektiği gibi saklanmadığında şekerlenen ve besin değerini kaybeden bir gıda maddesidir.

Balık Alırken
Eğer alacağınız balığın eti sıkı,pulları yapış yapış ve gözleri canlı ise tereddüt etmeden alabilirisiniz.

Balık Kızartırken
Balık kızartırken kullanacağınız unu derin bir kaba koyarak balıkları bu kapta unlarsanız hem unlar etrafa saçılmaz hem de balıklar daha çabuk unlanmış olur.

Balık Kokusunu Önlemek İçin
Balık pişirirken etrafa yayılan kokuyu önlemek isterseniz kabın veya tavanın içine bir veya iki defne yaprağı atmanız yeterli olacaktır.


İyi Bir Omlet Yapmanın İlk Kuralı
İyi bir omlet yapmak istiyorsanız daima gazlı ocak kullanmalı ve 6 adetten fazla yumurta kullanmamanız gerekir.

Ekmeklerin Bayatlamaması İçin
Ekmekleri ince ince dilimleyin ve üzerine süt serpin ve kızartın. Daha sonra ters çevirip mates ve peynir koyun.Son olarak da ekmeklerin üzerine nane ve kekik serpin.

Bezelyenin Daha Çabuk Haşlanması İçin
Pişireceğiniz bezelye konserve bezelye ise pişirirken için 1 tane kesme şeker atarsanız daha çabuk haşlanacaktır.

Biberlerin Kabuklarını Daha Kolay Ayrılması için
Yapmanız gereken biberleri kullanmadan önce 3 veya 4 dakika kadar ızgarada çevirirseniz kabuklarının daha kolay ayrıldığını göreceksiniz.

Bisküvileriniz Yumuşamışsa
Yumuşayan bisküvileriniz için 1 veya 2 dakika fırınlamanız yeterli olacaktır.

Buzdolabındaki kötü kokuları Önlemek İçin
Buzdolabınızdaki kötü kokuları önlemek istiyorsanız 1 kap suyu buzdolabınıza koyun ve 1 veya 2 gün boyunca bırakın. Böylece süt buzdolabınızdaki kötü kokuları almış olacaktır.

Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için
Cevizlerinizin kabuklarını kolayca açmak istiyorsanız onları bir gece boyunca tuzlu suda bekletmeniz yeterli olacaktır.

Çaydanlık Temizlenmesi İçin
Çaydanlığınızın içine biriken kireç tortusunu engellemek için yumurta kabuklarını bir süre bırakırsanız kirecin yok olduğunu göreceksiniz.

Çikolatayı Saklamak İçin
Çikolata çabuk bozulan bir gıda maddesi olduğu için serin ve karanlık bir ortamda muhafaza ederseniz çabuk bozulmasını engellemiş olursunuz.

Çorba Çok Tuzluysa
Eğer pişiridiğiniz çorbanın tuzu fazla ise; içine birkaç tane patates dilimi atmak veya çorbanız çok tuzlu değilse bir parça şeker koymanız sorunu çözecektir.

Yemeği Yaktıysanız
Eğer yemeği yaktıysanız ateşten indirdiğiniz tencereyi hemen ıslak bir bezin üzerine koyun. Böylece tencerenin dibindeki yanık tabaka çözülecektir.

Domates Salçanız Çok Ekşi İse
Eğer domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendelemeniz yeterli olacaktır.
.
Domateslerinizin Taze Kalmaları İçin
Domateslerinizin taze kalması için yapmanız gereken domateslerinizi yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletmektir.

Dondurucudaki Etlerin Yapışmaması İçin
Dondurucunuzdaki biftek, köfte vb. etleri dondurmadan önce her dilimin arasına yağlı kağıt koyarsanız yapışmalarını önlemiş olursunuz.

Eti Çözdürmek İçin
Etin buzunu çözmek istiyorsanız üzerine tuz dökmeniz yumuşamasını sağlayacaktır.

Kendi Pastanızı Kendiniz Yapmak İstiyorsanız
Eğer kendi pastanızı kendiniz yapmak istiyorsanız pastanın üzerini süslerken çeşitli reçelleri hafifçe sürerek sos olarak kullanabilirsiniz.

Evde Salça Yaparken
Evde salça yapmak istiyorsanız salçanın içine bir miktar rendelenmiş ekmek koyarak bir dakika kadar pişirirseniz istediğiniz kıvama geldiğini göreceksiniz.

Marmelat Yapmak İsterseniz
Marmelatın içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atarsanız daha canlı bir renk kavuştuğunuz göreceksiniz.

Fırında Patates Yaparken
Fırında patates yapmadan önce , patatesleri 10 veya 15 dakika haşlayarak çatal ile delerseniz daha kolay piştiğini göreceksiniz.

Tavuk Kızartmak İçin
Eğer fırında nar gibi bir tavuk kızartmak istiyorsanız yapmanız gereken şey öncelikle bir limonu ikiye bölmek, yarısını tavuğun üzerine bastırarak iyice sürmek, diğer yarısını da tavuğun içerisine yerleştirmek olacaktır.

Hamur İşlerini Servis Etmeden Önce
Eğer fırından çıkardığınız hamur işlerinin tadında bir acılık hissetmek istemiyorsanız servis yapmadan önce 1,5 veya 2 saat dinlenmeye bırakmanız yeterli olacaktır.

Kekin fırında pişirirken çökmemesi için
Kekinizin pişirirken çökmemesi için hamuru kalıbı ile birlikte fırına koymadan önce 20 dakika dinlendirin.

Omletin tavaya yapışmaması için
Omletinizin tavaya yapışmaması için, önce tavayı ocağa koyup iyice ısıtarak yağı döküp kızdırın. Daha sonra ise karışımı tavaya alın ve ocağın altını kısarsanız omletiniz tavaya yapışmayacaktır.


Soslarda Lezzeti Yakalamak İçin
Hazırladığınız soslarda harika tatlar elde etmek için soya ve susam yapı kullanmanız istediğiniz sonucu almanızı sağlayacaktır.

Izgaraları temizlerken
Izgaralarınızı sünger taşıyla iyice ovarsanız lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.

Kahve Nemleniyorsa
Türk kahvesi dolu kavanozun içine 1 veya 2 tane kesme şeker koyarsanız kahvenizin nemlenmesini önlemişi olursunuz.

Kahve Telvesini Temizlemek İçin
Kahvenizi içtikten sonra lekeli lısmın üzerine kabartma tozu serperek nemli süngerle silerseniz, telvenin kolayca çıktığını göreceksiniz.

Kekin Yapışmaması için
Kekinizin kalıbına yapışmamasını istiyorsanız; kek kalıbını hamuru içine koymadan önce sıcak suya batırırsanız kek çok daha kolay çıkacak ve dilimlenecektir.

İyi Bir Kızartma için
İyi bir kızartma için kızartacağınız sebzeleri, buzdolabından bir saat önceden çıkararak oda sıcaklığında bekletin. Daha sonra yağı iyice kızdırın ama kızartma yağına bir defada çok fazla malzeme atmamaya özen dikkat edin. Kızartmaları tavadan alırken de mutlaka büyük delikli bir kepçe kullanırsanız sonuç harika olacaktır.

Kızartma Kokularını Önlemek İçin
Kızartma yağının içerisine bir iki dal maydanoz atarsanız kızartma kokularının eve yayılmasını önlemiş olursunuz.

Balık Kokusu
Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatarak ……………

Ağız kokularını gidermek için
Ağzınızdaki kötü kokuları karanfil veya kahve çekirdeği karanfil çiğneyerek giderebilirsiniz.

Mangalda Et Pişirmek İçin
Pişirdiğiniz ete duman kokusunun veya tadının sinmesini istemiyorsanız bir parça limon kabuğunu ateşe atın.

Meyveli pasta yaparken
Meyveli pasta yaparken meyveleri pastaya eklemeden önce toz şekere bularsanız istediğiniz lezzeti yakalamış olursunuz.

Bıçakların Paslanmaması İçin
Bıçaklarınızın paslanmaması için bir soğanı ikiye bölerek, pudra şekeri serpin ve bıçağınızı bununla ovmanız yeterli olacaktır.

Peynirleri saklarken
Peynirlerinizin bozulmaması için buzdolabına koymadan önce kavanozlara koyup saklarsanız bozulmasını engellemiş olursunuz.

Sarımsak ve Soğan Kokusunu Önlemek İçin
Sarımsak ye da soğan kokusu elinize sinerse, kaşığı parmaklarınızla temas ettirerek akan suyun altına tutarsanız kokunun gittiğini göreceksiniz.

Sütünüz yandı ise
Sütünüz yandıysa yapmanız gereken ilk şey kabın üzerine 5 dakika kadar nemli bir beyaz bez örtmek olacaktır. Daha sonra her defasında bezi suda çalkalayarak bu işlemi tekrarlarsanız yanık kokusunun kaybolduğunu göreceksiniz.

Tavuk pişirirken
Nar gibi bir tavuk kızartmak için istiyorsanız yapmanız gereken, tavuğu fırına atmadan önce tuz, karabiber ve limon suyuyla hazırlanmış bir karışımla ovmak olacaktır.

Tuzlukların Tıkanmaması İçin
Tıkanan tuzluklarınızın içlerine biraz pirinç koyun.

Böreğin kıvamında pişmesini istiyorsaniz
Böreğinizin kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce böreğinizi birkaç saat buzdolabında bekletirseniz daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.

Taze fasulyeleri haşlarken
Taze fasulyeninizin rengini kaybetmemesini istiyorsanız tencerenin ağzını kapatmayın.

Zeytinyağının Acımasını Önlemek İçin
Zeytinyağının acımasına engellemek için ışıktan uzak bir ortamda saklamak ve içine toz şeker ilave etmek yeterli olacaktır.

Zeytinyağlı Yemeklerin Daha Lezzetli Olması İçin
Eğer zeytinyağlı yemeklerinizin daha lezzetli olmasını istiyorsanız içine biraz şeker atmak, onların daha lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca piştikten sonra, soğuyuncaya kadar kapağını açmamak gerekir.

Patates Pürenize Değişik Bir Koku Vermek İstiyorsanız
Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atarsanız farkı hissedeceksiniz.

Pilavın Tane Tane ve Beyaz Olmasını İstiyorsanız
Pilavınızın tane tane, beyaz ve leziz olmasını istiyorsanız yapmanız gereken şey içine 3 veya 4 damla limon suyu koymak olacaktır.

Meyve Salatası Yaptığınızda
Eğer servis için vaktiniz varsa meyvelerin kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koyun.
Güneşin rengine benzemez gece...
Üşütür ayaz, korkutur karanlık...
Bir gariplik bir hüzün kaplar içimi...
Ya bu şehirde BEN fazlayım
Ya da BİRİ eksik...

püf noktaları

Google Reklam
 

Şirine
Süper Üye
Süper Üye
Mesajlar: 2794
Kayıt: 19 Eki 2006, 20:47

Mesajgönderen Şirine » 24 Şub 2007, 22:04

Terbiye Yöntemleri
Türk mutfağında etlerin geniş bir kullanım alanı vardır. Bu nedenle, hangi yöntemle pişirilirse pişirilsin etin lezzetli olması büyük önem taşır. Etin lezzetini arttırmak için yapılan işlemlerden biri de, marine (terbiye) etmektir. Marine etme, etin taze ot ve baharatlı bir sıvı (marinat) içinde bekletilerek yumuşatılması ve tatlandırılmasıdır.

İşte size kolayca hazırlayabileceğiniz bir marinat: Bir miktar soğanı (ör.1 kg. et için 3 orta boy soğan) çok küçük parçalar halinde kestikten sonra bir tülbentin içine koyun ve suyunu bir kabın içine çıkartın.
Aynı kabın içine bir miktar zeytinyağıyla birlikte kekik ve defne yaprağı koyun. Eti bu karışımın içine yatırın ve 24 saat bekletin. Etinizin yumuşak ve lezzetli olacağını göreceksiniz.

Etler ızgara yaptıktan sonra bekleyecekse, saklama kabını önceden ısıtıp, ağzını sıkıca kapatmak, yiyeceklerinizin daha geç soğumasını sağlayacaktır.
Et Pişirirken
Benmari usulü pişirme, yemeğin tencerenin altında yanan ateşle temasının önlenmesi amacıyla, içinde su olan bir tencerenin içine oturtularak yavaş yavaş pişirilmesi yöntemidir.Bu yöntem tercih edildiğinde, alttaki tenceredeki suyun, üstteki tenceredeki yemeğin en az yarısına kadar gelmesine dikkat edilmelidir.
Fırında tavuk pişirirken tavuğu, içinin pişmesi, dışının yanmaması için, göğsü altta, sırtı üstte olacak şekilde tepsiye koyun ve fırınınızı 160 °C'de kullanın.

Fırında pişirdiğiniz tavuğu hemen yemeyecekseniz ve kurumasını da istemiyorsanız, fırından çıktığında üzerine Sana ve limon suyu sürün ayrıcada alüminyum folyoya sarın. Tavuğunuz yumuşacık kalacaktır.

Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer. Eti fırında yapacağınız zaman, fırınınızı 180 °C'ye ayarlarsanız, daha iyi sonuç alırsınız. Eğer eti fırına vermeden önce yağlayacaksanız, yağlı tarafının gelmesine dikkat edin. Tariften yemek yaparken ölçülerin uygulanması büyük önem taşır. Şeker, un gibi malzemeyi kap içinde ölçeceğiniz zaman, yerleştirmek için bastırmaktan kaçının Aksine, hafifçe bir biçimde karıştırın. Tariflerdeki ölçüler buna göre verilmiştir.

Birçok çorbaya, sosa ve pilava lezzet veren et sularının iyi sonuç vermesi için, günlük tüketilmesi gerekir. Et suyunun defalarca kaynatılması, lezzetini bozulmasına neden olur.

Rostoyu pişirdikten sonra 15 dakika bekletip servis yaparsanız, hem lezzeti daha iyi olur, hemde daha rahat kesilir.

Izgara etlerini servis yaparken üzerlerine aromalı bir parça Sana koyarsanız değişik bir lezzet elde edersiniz.

Sote etmek, sebze balık veya etlerin, yağda karıştırılarak veya iri parçalar halindeyseler alt üst edilerek, rengi koyulaşıncaya kadar pişirilmesidir. Sote ederken, pişirilecek malzemenin eşit büyüklükte olmasına dikkat edilmelidir. Küçük parçalar halinde doğranmış sebze, balık veya etler sote edilirken, tava veya tencerenin kapağı kapatılmaz. Ama parçalar büyük ise, gereçler renk aldıktan sonra, kapak örtülerek pişirmeye devam edilmelidir.

Et kavururken tencerenin etrafında biriken (yapışkan) maddeleri sıyırarak tencerenin içine alın. Çünkü bu maddeler bol miktarda aroma içermektedir.

Kızartma Yaparken
Gratine etmek, temel anlamıyla bir yemeğin üstünü kızartmaktır. Bunun için yemeğin üstüne, beşamel sos, rendelenmiş peynir veya yumurtayla karıştırılmış ekmek içi sürülür ve fırına verilir. Gratine tadını mümkün olduğunca fazla alabilmek için ise, yemeğin konulduğu kabın fazla derin olmaması gerekir.

En çok tercih ettiğimiz pişirme yöntemlerinden biri de kızartmadır. Eğer derin yağda kızartma yapıyorsanız iyi sonuç alabilmek için yiyeceğin hacminin dört katı yağda kızartmalısınız.

Kızartma yağının ideal sıcaklığa geldiğini anlamak için kızartılacak malzemeden küçük bir parçayı yağa atın. 20 Saniyede yüzeye çıkıyorsa yağ istenilen ısıdadır.


Kızartma süresince yağın ısısı sabit kalmalıdır. Bunun için kızartma kabına bir seferde fazla yiyecek koymamaya dikkat edin.

Unutmayın! İyi bir kızartma yağı, sadece ilk anda köpürür ve fritözde yapışkan artık bırakmaz.

Bozulan yağda kızartılan yiyeceklerin dışı fazla kızarır, içi çiğ kalır. Yiyecekler aşırı yağlı olur. Ömrünü tamamlamış yağ sürekli köpürme ve duman yapar. Kızartmada kullandığınız yağın mısır özü ve ayçiçek olmasına dikkat edin, zeytinyağı kızartma için uygun bir yağ değildir.

Kızartılacak olan yiyecekleri önceden baharatlamayın. Çünkü baharat yiyeceğin yüzeyinede hoş görünmeyen noktacıklar meydana getirir.

Kızartma yağının ömrünü uzatmak elinizde. Yağın sağlıklı bir şekilde defalarca kullanabilmek için, her kızartmadan sonra süzün ve ağzı kapalı, ışık geçirmeyen bir kabın içinde saklayın. Yağın bozulmaması için, yiyecekleri ıslak veya nemli olarak fritöze atmayın.

Kızgın yağa bakırlı ve kalaylı gereçlerin sokulması, yağın bozulmasına neden olur. Bu tür gereçlerin paslanmaz çelik olması gerekir.

Kızartılacak yiyeceklerin eşit büyüklükte kesilmesi, eşit oranda kızarmalarını sağlayacaktır.

Kızarmada ideal ısı, 175-195 °C'dir. Yağın ısısının düşük olması yiyeceğin yağ çekmesine, yüksek olması ise, yanmasına neden olur. Yağın sıcaklık derecesini anlayabilmek için, içine küçük bir ekmek parçası atın. Eğer ekmek altın sarısı rengi bir dakikada alırsa yağ 175 °C, 40 saniyede alırsa 190 °C, 20 saniyede alırsa 195 °C'dir.

Yumuşak dokulu yiyecekler kızartılırken, yüzeyinin zarar görmemesi için yiyecek bir bulamaça (un, yumurta veya galeta unu) batırdıktan sonra kızartılır. Bu tür yiyecekler kızartılırken yağın bozulmaması için, kaplama maddesinin fazlasının atılması gerekir.

Dondurulmuş gıdalar kızartılırken, kızartılacak parçalar küçük ise, çözdürülmeden kızgın yağa atılabilir. Ama büyükse Mutlaka çözdürülüp sonra kızartılmalıdır.

Patatesleri kızartmadan önce süt dolu bir kabın içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atın. Böylece daha az yağ çekeceklerdir.

Kızartma yaptığınız besinlerin fazla yağ çekmesini istemiyorsanız yiyeceklerinizi yumurtalı una (galeta unu da olabilir) batırıp 15 dakika kadar buzdolabında beklettikten sonra kızartırsanız, hem daha lezzetli hem de daha az yağ çekmiş olacaktır.


Salata ve Garnitür İpuçları
Salata yaparken öncelikle salata Gereçlerinin ıslak olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü malzemenin ıslak olması, sosun malzemeye nüfus etmesini engeller. İyi bir salata için ayrıca, Gereçlerin birbirini bütünler nitelikte olması gerekir. Örneğin kabakla dereotu, domatesle fesleğen, cevizle peynir birlikte kullanıldığında iyi sonuç verirler.

Garnitür olarak hazırlanan sebzeler kaynayan pişirme suyuna atılıp 4-5 dakika pişirildikten sonra margarinle hafifçe çevirilmeli.
Çılbır yaparken, su yumurtanın üzerini kapatacak miktarda olmalı, pişirmeyi kolaylaştırmak için de suyunu biraz tuz ve sirke eklenmelidir.

Sebze Pişirirken
Karnabahar, lahana, soğan gibi keskin kokulu yiyecekler pişirilirken tencere kapağı aralık tutulursa, kokunun yemeğe sinmesi önlenmiş olur.
Sebze yemeği pişirilirken yemeğe ekleyeceğiniz su sıcak olmalıdır. Yemeğiniz daha lezzetli olacaktır.

Yeşil renkli sebzelerin rengini korumak için tencerenin kapagı aralık tutularak buharın çıkması sağlanmalı veya yemek tencerenin kapağı sık sık açılarak pişirilmelidir.

Sebzeler haşlanarak kullanılacaksa, haşlama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır.

Haşlama Yaparken
Makarnanın haşlama suyuna bir, iki baş soğan, havuç v.b.sebzeler koyarsanız daha lezzetli olacağını göreceksiniz.

Et suyu yaparken mutlaka soğuk su ile haşlayınız. Böylelikle aromalar eşit oranda yayılır.

Hamur İşleri
Eğer evde ekmek yapıyorsanız, içine koyacağınız bir miktar haşlanmış ve ezilmiş patates ekmeğinizin daha geç bayatlamasını sağlayacaktır.

Kekinizin kabarmasını istiyorsanız margarin ve şekerini iyi çırpın. Güzel kek yapmanın bir koşulu da margarin ve yumurtanın oda sıcaklığında olmasıdır.
Börek veya kek yaparken Sana kullanırsanız hamurunuzun daha iyi kabardığını ve lezzetli olacağını göreceksiniz.

Erimiş Sana yağının içine süt katıp yufkanın her katmanına sürerseniz böreğinizin daha lezzetli olacağını göreceksiniz.

Bayatlamış ekmeklerinizi dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı Sana sürüp folyoya sarın. Yüksek ısıda fırında pişirin. Lezzetine doyamıyacaksınız.

Ürünleri Saklarken
Balığı derin dondurucuya kaldırmadan önce içine limon sıkılırsa çözüldüğünde kokusu daha az olur.

Pişirme Gereçleri
Düdüklü tencereye konacak malzeme ve su miktarı, tencereyi hiçbir zaman tam olarak doldurmamalı, tencerenin en az 1/3 'ü boş kalmalıdır.

Pişirme Hatalarını Düzeltme
Çorbanızın tuzu fazla kaçtıysa, bir patatesi kabuklarını soyup ikiye kestikten sonra, çorba tenceresinin içine atın.
Çorbanız çok sulu olduysa, hazırlayacağınız bir meyaneyle kıvamını ayarlayabilirsiniz. Bunun için iki kaşık eritilmiş Sana'yı bir kaşık unla karıştırıp ve bu karışımı pişmekte olan çorbanıza yavaş yavaş ekleyin.

Pilavı tutturmak ustalık ister. Eğer pilav suyunu çektiği halde pirinçler hala sertse, ¼ ölçü sıcak su ilave edin ve pirinçler suyu çekinceye kadar pişirmeye devam edin.

Bayatlamış ekmeklerinizi dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı Sana sürüp folyoya sarın. Yüksek ısıda fırında pişirin. Lezzetine doyamıyacaksınız.

Hamur İşine Soyunurken
Hamur işi yaparken hamuru mutlak surette en az 30 dakika dinlendiriniz. Üzerini nemli bir bez ile kapatıp buzdolabına koyunuz. Böylece hamur daha iyi açılacak ve daha iyi performans verecektir.
Un ve nişasta türü malzemeyi nereden kullanırsanız kullanın mutlaka elekten geçiriniz ki topak topak kalmasın.

Kek - Pasta Yaparken
Kek yaparken karıştırmak için kullandığınız kaşığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırın. Hamurun yapışmadığını göreceksiniz.

Pişen keki kalıbından çıkartmakta zorluk çekiyorsanız, keki dökmeden önce kalıbın içine yağlı kağıt döşeyin. Fırından çıkardığınız zaman, kağıdın uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz.
Genellikle pasta ve börek yaparken yumurtanın sarısını ayrı kullanmanız gerekir. Yumurtayı altında kap olan ve dar ağızlı bir huninin içine kırarsanız, akı hemen akar, sarısı hununin içinde kalır.

Pastalara kattığınız fındık, ceviz, v.s.'nin dibe çökmemesi için una buladıktan sonra karışımın içine katın. Böylece piştiğinde pastanın içine eşit bir şekilde dağılmış olurlar.

Pastaların üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın.

Pandispanya veya kek kalıplarına boşaltmadan önce kalıpların içine yağlı kağıt koyarsanız kekleriniz yapışmaz.

Kir - Leke - Neme Karşı
Çelik tencerenizdeki lekeleri çıkartmakta zorluk çekiyorsanız; temizlerken tencerenin içine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir fincan sirke koyup kaynatın. Hem üzerine işleyen kara lekeler çıkacak, hemde pırıl pırıl olacaktır.

Çatal - bıçaklarınız kararıyorsa, bulaşık makinenizin deterjan gözüne ayda bir kere çamaşır suyu koyun.
Şeker kavanozunun altına kurutma kağıdı koyarsanız, şekerin nemlenmesini önlemiş olursunuz.

Yağ şişelerini yıkarken, şişenin içine birkaç parça kaya tuzu koyun (baharatçılarda bulabilirsiniz) ve suyla çalkalayın. Bu işlemi yaptıktan sonra yıkadığınızda pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.

Yazın kuruttuğunuz sebzeleri, içine gazete kağıdı koyduğunuz teneke kutularda saklayın. Bu şekilde rutubet almalarını önlemiş olursunuz.

Yemek yaparken tencerenin dibi tutuyorsa, bir miktar karbonatı suyla karıştırıp hamur haline getirin ve bu hamurla tencerenin dibini örtün, birkaç dakika bekletin. Kolayca temizlenecektir.

Şişelerin dibini temizlemek için, içine gazete parçaları atıp su doldurun. Birkaç saat bekledikten sonra, deterjanlı sıcak suyla yıkayın.

Tazeliği Koruma Yolları
Bir iki gün öncesinden kalan ekmek, börek ve benzeri hamur işlerini atmayın. Alüminyum folyoya sararak ısıtın. Yeni pişmiş gibi taptaze olacaktır. (Eğer ısıtmak için fırın kullanacaksanız, folyo yerine fırın torbasına da koyabilirsiniz.) Fakat üzerine az miktarda su serpin.
Donmuş veya kristallenmiş balı eski haline getirmek için kavanozu içi sıcak su dolu bir kapta bekletiniz.

Hazırladığınız sosun servise kadar soğumadan kalmasını istiyorsanız, sos kabını sıcak su dolu bir kabın içinde bekletin. Bu şekilde ısısını ve lezzetini koruyacaktır. Üzerinin kabuk bağlamasını önlemek için üzerine bir parça margarin bırakın ve yağlı kağıt ile örtün.

Kahvenizi ağzı iyi kapanan bir kutuya koyduktan sonra buzlukta bekletin. Uzun süre bayatlamadan kalacaktır.

Kesik limonların beklerken kurumaması için, limonu kesik yüzeyi alta gelecek şekilde bir tabağa koyun ve üstüne bir bardak kapatın. Limonun kesik yüzeyine dökeceğiniz bir miktar tuz da kurumasını geciktirecektir.

Peynirlerinizin tazeliğini koruması için, hava almayacak şekilde şeffaf folyoya sarın.

Şeker kavanozunun altına kurutma kağıdı koyarsanız, şekerin nemlenmesini önlemiş olursunuz.

Yazın kuruttuğunuz sebzeleri, içine gazete kağıdı koyduğunuz teneke kutularda saklayın. Bu şekilde rutubet almalarını önlemiş olursunuz..

Tuzu naylon poşetinden çıkartıp, koyu renkli cam kavanozda serin bir ortamda saklayın.
Tuz alırken iyotlu olmasına dikkat edin. İyot, ısı ve ışıktan hemen etkilendiği için, tuzu
yemek piştikten sonra ilave edin.

Teneke içinde olan konserveleri açtıktan sonra mutlaka başka kap içine alınız. Çünkü bir
kere açılan tenekenin özellikle ağız kısmı bakteri üremesi için elverişli bir ortamdır.

Yumurtanın Sırları

Genellikle pasta ve börek yaparken yumurtanın sarısını ayrı kullanmanız gerekir. Yumurtayı altında kap olan ve dar ağızlı bir huninin içine kırarsanız, akı hemen akar, sarısı hununin içinde kalır.
Yumurta akını çırptığınız zaman çırpılan kap yağdan arınmış olmalı ve az miktarda tuz eklenmeli ki yumurta beyazı iyi kabarsın.

Yumurta haşlarken suyun ve yumurtanın üstüne serptiğiniz bir tutam tuz, yumurtaların çatlamamasını sağlayacaktır

esinoviç
Bizden Biri
Mesajlar: 619
Kayıt: 11 Ara 2006, 09:58
Konum: kocaeli

Mesajgönderen esinoviç » 26 Şub 2007, 21:16

Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun
Güneşin rengine benzemez gece...

Üşütür ayaz, korkutur karanlık...

Bir gariplik bir hüzün kaplar içimi...

Ya bu şehirde BEN fazlayım

Ya da BİRİ eksik...

esinoviç
Bizden Biri
Mesajlar: 619
Kayıt: 11 Ara 2006, 09:58
Konum: kocaeli

Mesajgönderen esinoviç » 26 Şub 2007, 21:17

Pantolon ütülerken, çizgisinin jilet gibi olması için, kumaşın üzerine gazete kağıdı koyun
Güneşin rengine benzemez gece...

Üşütür ayaz, korkutur karanlık...

Bir gariplik bir hüzün kaplar içimi...

Ya bu şehirde BEN fazlayım

Ya da BİRİ eksik...

esinoviç
Bizden Biri
Mesajlar: 619
Kayıt: 11 Ara 2006, 09:58
Konum: kocaeli

Mesajgönderen esinoviç » 26 Şub 2007, 21:17

Kedi ya da köpeğinizin tüyleri:
Elbiseniz ya da koltuklarınız üzerindeki tüylerini temizleyebilmek için eski bir naylon çorabınızı kullanın. Bir elbise fırçasını ıslak naylon çoraba geçirip, öyle silin.
Güneşin rengine benzemez gece...

Üşütür ayaz, korkutur karanlık...

Bir gariplik bir hüzün kaplar içimi...

Ya bu şehirde BEN fazlayım

Ya da BİRİ eksik...

esinoviç
Bizden Biri
Mesajlar: 619
Kayıt: 11 Ara 2006, 09:58
Konum: kocaeli

Mesajgönderen esinoviç » 26 Şub 2007, 21:30

Bayat ekmekten yapılan 30 çeşit yemek
1. Ekmek kavurması
Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. Tencerede kızartılmış yağ
ile kavrulur.
Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir.
İyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5
dakika pişirilir.


2. Papara
Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır.
Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında
kavrulur. Ardından tuz ve su eklenip kaynatılır. Üzerine tulum peyniri
dökülür.
Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin
üzerine dökülür.


3. Tirit
Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir.
Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine
döşenir. Sonra üzerine haşlanmış kemikli etin suyu bolca dökülür.
Dileyen, kıyılı maydanoz veya sumak serpebilir.


4. Ekmek süpürgesi
(Ankara dolaylarından bir tirit çeşidi)
Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir.
Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir.
Ardından sarımsaklı yoğurt dökülür. Son olarak da, bir tavada
yağ ile kavrulan salça ve kırmızı pul biber karışımı gezdirilir.


5. Ekmek oğması
Bayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir
kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur. Sonra üzerine bir
yumurta kırılıp ekmek ufakları ile alt üst edilir. Ardından 1
bardak süt dökülüp yeniden karıştırılır. Çok hafif ateşte süt
çekilinceye kadar bekletilir. Süt çekilince ateşten alınır;
üzerine bir bez konularak demlendirilir. Ilınınca yenilir.


6. Yalancı paça
Küçük küpler şeklinde doğranan soğan, tencerede, 1 yemek
kaşığı tereyağı ile kavrularak pembeleştirilir. Üzerine salça ilâve
edilerek eritilir. Dövülmüş 2 diş sarımsak, 1 limonun suyu, tuz,
kırmızı toz biber ve et suyu katılır.
Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur.
Kıtırlaşınca, çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür.


7. Kalacuş
Bayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur.
Kıyılmış soğan, tavada kızdırılmış margarin ile
pembeleşinceye kadar kavrulur.
Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın
bulunduğu tavaya eklenir.
Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta
bulunan doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Kabın
kapağı kapatılır.
Bir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir.


8. Ekmekli omlet
4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır.
8 yumurta, 2.5 su bardağı süt, tuz ve muskat karıştırılıp,
iyice çırpılır.
Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir. Üzerine küp
şeklinde doğranmış kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış
domatesler koyulup ikiye katlanır.


9. Ekmek karıştırması
Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır.
3 yemek kaşığı margarin bir tencerede eritilir. Erimiş
tereyağına kaşık ucu ile salça koyulur. Üzerine 3-4 yumurta kırılır;
karıştırılarak pişirilir. Ardından karabiber serpilir. Doğranmış
ekmekler ve maydanoz da eklenip kısık ateşte biraz karıştırılır.
Tencerenin kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler yumuşatılır.
Ekmek karıştırması, cacık veya salata ile yenilebilir.


10. Yumurtalı ekmek aşı
Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında
kıtırlaştırılır.
Piyaz doğranmış soğan, bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ
ile pembeleştirilir. 1 çorba kaşığı salça ve 1 çay bardağı su
eklenip birkaç dakika kaynatılır.
Doğranmış ekmekler, soğanlar ile karıştırılıp tavanın
kenarlarına çekilir.
Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır. Üzerine tuz ve karabiber
ekilir.
Tavanın kapağı kapatılarak, yumurtaların pişmesi beklenir.
4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır. Sarımsaklı yoğurt
servis tabağına alınır. Üzerine, tavadaki pişmiş olan yumurtalı
ekmek aşı, bozulmadan çıkarılır.
1 çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul
biber hafifçe yakılır. Biberli yağ, yemeğin üzerine gezdirilir.


11. Ekmekli ezme
2 dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır. Dilimler çukur bir
tabağa koyulup üzerine soğuk su dökülür. 5 dakika sonra sudan
çıkarılır; suyu süzülerek ufalanır.
Ufalanmış ekmekler, 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve 2
diş dövülmüş sarımsak, 2’şer yemek kaşığı zeytinyağı,
yoğurt, limon suyu ve 1’er çay kaşığı domates ve biber salçası iyice
karıştırılır.
Elde edilen karışım servis tabağına koyulur. Üzerine pul biber
ekilir. Birkaç yarım ceviz ve maydanoz ile süslenir.
Not: Ceviz terine badem veya fındık da kullanılabilir.


12. Bayat ekmek köftesi
Bayat ekmek ıslatılır; el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra
bir kaba alınır. 100 gr. kıyma, 1 baş soğan rendesi, kimyon,
köfte baharı, tuz ile yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır.
Köfteler kızgın yağda kızartılıp emici bir kâğıt üzerine
çıkarılır. Çay yanında yenilebilir.


13. Peynirli bayat ekmek köftesi
1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra
ufalanır. İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet
maydanoz doğranır; 2 yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan
rendelenir; tuz, köfte baharı ve pul biber katılır. Bu karışım
yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır. Köfteler önce una, sonra
çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda
kızartılır. Üzerlerine kürdan batırılarak servise çıkarılır.


14. Bayat ekmek pizzası
Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir. Margarin ile yağlanmış
ve un serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır.
4 yumurta çırpılır; içine 2 su bardağı süt, 1 paket kabartma
tozu, yarım çay bardağı sıvı yağ katılır. Karışım tekrar
çırpılıp ekmeklerin üzerine dökülür. Bayat ekmek pizzası bu
durumda buzdolabında bir gün bekletilebileceği gibi hemen de
pişirilebilir.
Fırına verilmeden önce, üzerine dilimlenmiş sucuk, salam veya
sosis yerleştirilir. Domates, biber dilimleri de yerleştirilebilir.
Bunların üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir.


15. Dilim pizzası
Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür. Yumurta, beyaz peynir
veya çökelek, maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek
dilimlerinin üzerine bolca sürülür. Bu karışıma küçük doğranmış
domates ve sivri biber de eklenebilir. Dilimler, peynir pembeleşinceye
kadar fırında kızartılır.


16. Ketçaplı dilim pizzası
Bayat ekmek dilimleri, yağlanmış tepsiye dizilir.
1 çorba kaşığı salça, 1 çorba kaşığı ketçap, 2 yumurta, 1
tatlı kaşığı kekik ve 1 çay bardağı sıvı yağ çırpılır. En
son ezilmiş beyaz peynir katılır.
Karışım, ekmek dilimlerinin üzerine sürülür.
Dilimler, orta ısılı fırında, pembeleşene kadar kızartılıp,
sıcak sıcak servise çıkarılır.


17. Dilim kayganası
2-3 yumurta çırpılıp 1 kahve fincanı süt veya su ile
karıştırılır. Bayat ekmek dilimleri arkalı önlü bu karışıma bulanıp
kızgın sıvı yağda kızartılır.


18. Sarımsaklı ekmek (Tiyriti)
Bayat ekmek dilimleri fırında kıtırlaştırılır.
2-3 diş sarımsak dövülüp tereyağında 1-2 çevrilir. Bolca toz
kırmızı biber, bir fiske tuz ve 1 kahve fincanı su eklenip hemen
ateşten alınır. Ekmek dilimleri üzerinde gezdirilir.


19. Bayat ekmek kanepesi
Bir kabın içinde 1 çorba kaşığı salça, yarım çay bardağı
sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı kekik, yarım çay bardağı süt, 200
gr. ezilmiş beyaz peynir, 2 yumurta iyice karıştırılır.
Bu karışım, kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine
sürülür.
Dilimler, fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar
kızartılır.
Kızartılmış dilimlerin üzerine 1’er ince dilim domates; bunun
üzerine de 2 ince dilim sosis yerleştirilir.
Kanepeler, kürdanlı olarak servis tabağına alıp, soğutmadan,
kıvırcık marul yaprakları eşliğinde servise çıkarılır.


20. Tutmaç
3 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve yarım limon suyu
karıştırılıp kaynatılır. Elde edilen şurup soğumaya bırakılır.
Bayat ekmek küp küp doğranır.
Zeytinyağı, tavada yakılmadan kızdırılır.
Doğranmış ekmekler, çırpılmış yumurtaya bulanarak, kızgın
yağda peyderpey kızartılır. Kızaran ekmekler şuruba atılır.
Bir yandan kızartma işlemi sürdürülürken, öte yandan şurubu
çeken ekmekler servis tabağına çıkartılır. Kızartma işlemi
bitince, servis tabağına çıkarılmış ekmekler üzerine tarçın, susam,
badem, ceviz, fındık, gül suyu serpilir. Hafifçe karıştırılır.
İstenirse kalan şurup da ekmeklerin üzerine gezdirilir.



Tatlılar

21. Bayat ekmek tatlısı
Bayat ekmekler ince ince dilimlenip fırında kıtırlaştırılır. 1
ekmek için 2 su bardağı toz şeker ile 2 su bardağı su
kaynatılır. ¼ limonun suyu eklenir. Elde edilen şerbet, soğutulduktan sonra
ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Mevsim meyveleri ekmek
dilimlerinin üzerine dizilir.
Not: Reçeli sulandırıp kıtırlaştırılan bayat ekmek dilimlerinin
üzerinde gezdirmek sureti ile de tatlı yapılabilir. Bunu krem şanti
ile süslemek de mümkündür.


22. Sütlü bayat ekmek tatlısı
1.5 bayat ekmeğin içi derin bir kaba ufalanır. Üzerine 1.5 su
bardağı süt gezdirip karıştırılır.
Yarım saat bekletildikten sonra ekmek içleri el ile sıkılıp süt
süzülür. Buna eritilmiş 3 çorba kaşığı margarin, 3 yumurta ve 1
çorba kaşığı toz şeker eklenip karıştırılır.
Yüksek kenarlı bir tepsi yağlanır. Hazırlanan karışım tepsiye
1.5 cm. kalınlığında olacak şekilde dökülür. 180 derecede
ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir. Şişip kabaracak olursa,
bıçak ile birkaç yerinden delinir.
Tatlı fırında pişerken, bir tencerede 1 su bardağı toz şeker,
aynı miktarda su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu kaynatılır.
Fırından çıkarılan tepsi üzerine gezdirilerek dökülür.
Tatlı soğuyunca baklava şeklinde dilimlenir. Hindistancevizi veya
iri kıyılmış ceviz ile süslenerek servise çıkarılır.
(Lezzet’den.)


23. Ekmek helvası
Bir tencerede 3 su bardağı dolduracak kadar ufalanmış ekmek içi,
yarım su bardağı erimiş margarin veya tereyağında sürekli
karıştırılarak, hafif bir esmerlik alana kadar kavrulur.
Ayrı bir tencerede 1 su bardağı toz şeker ve 1.5 su bardağı süt
kaynatılıp ılıtılır. Vanilya eklenir.
Ilık süt şerbeti, ekmekli malzemeye katılır. Tencere kapağı
kapalı olarak 15 dakika beklenir. Tane tane olan helva, servis tabağına
alınıp çekilmiş antep fıstığı ile süslenir.


24. Vişneli ekmek tatlısı
Bayat ekmekten 2 cm. kalınlığında dilimler kesilir. Kabuklar
düzgünce kesilerek çıkarılır. Daha sonra dilimler ortadan kesilerek iki
parçaya ayrılır; fırın tepsisine dizilir. Orta ısıda hafif
pembeleşinceye kadar kızartılır.
1 kg. toz şeker, 5 su bardağı su, bir tencerede kaynatılıp şurup
yapılır. Çekirdekleri çıkarılmış 1 kg. vişne, şuruba
katılır; 1-2 taşım kaynatılır. Vişne taneleri bir tabağa alınır.
Ateşten alınan vişne şurubu, soğumadan, kızartılmış ekmek
dilimlerinin üzerine kepçe ile gezdirilir. Sonra tepsi ağır ateşte
tutularak, içindeki şurup, koyulaşana kadar kaynatılır. Ara sıra tepsi
hafifçe sallanarak, ekmeklerin dibe yapışmaması ve şurubu iyice
içmesi sağlanır. Şurup koyulaşınca, tepsi ateşten alınıp
soğutulur.
Ekmek dilimleri tabaklara yerleştirilir. Üzerine krema veya kaymak
koyulur. Bunun üzerine de vişne taneleri yerleştirilir.


25. Üzümlü ekmek tatlısı
1 büyük salkım siyah üzüm ayıklanıp yıkanır; taneleri ortadan
ikiye bölünerek çekirdekleri çıkartılır.
Yarım bayat ekmek, küp şeklinde doğranarak üzümler ile
karıştırılır.
Hazırlanan karışım, yağlanmış kalıba dökülür.
1 kahve fincanı elenmiş un bir kâseye konulur. Üzerine yarım su
bardağı toz şeker, 1 çimdik tuz, çırpılmış 3 adet yumurta ve 1.5
su bardağı süt eklenir. Bu karışım da tahta bir kaşık ile
karıştırılıp kalıba dökülür.
Kalıba dökülmüş tüm karışım, 180 derecede ısıtılmış
fırında 40 dakika pişirilir. Fırından çıkarılıp ılımaya
bırakılır. Üzerine pudra şekeri döküldükten sonra dilimlenerek servise
çıkarılır.


26. İncir ve ballı ekmek turtası
1 adet bayat ekmek bir kâseye ufalandıktan sonra 2.5 su bardağı
süt ile ıslatılır. 20 dakika kadar bekletilerek yumuşatılır.
8 adet kuru İncir suda bekletilerek yumuşatılır. Yumuşadıktan
sonra suyu süzülen incirlerin her biri 5-6 dilim halinde kesilir.
2 kaşık tereyağı tavada eritilir.
4 yumurta çırpılarak, eritilmiş 2 kaşık tereyağı, 3 çorba
kaşığı bal ve sütlü ekmek ile mikserde karıştırılır.
Daha sonra incir dilimleri bu karışıma eklenir.
18x20 cm. ebadında bir fırın kabına yağlı kağıt döşenir.
Kağıdın üzeri 1 tereyağı ile yağlanır. Elde edilen karışım kaba
dökülür; 180 derecede ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir.
Krem şanti veya kaymak eşliğinde servise çıkarılır.


27. Ekmekli puding
Bir kapta 3 su bardağı süt, 3 yumurta, ¾ su bardağı bal, yarım
limonun suyu, 4 çorba kaşığı keçiboynuzu tozu, 1 tatlı kaşığı
tarçın ve 1 çay kaşığı tuz karıştırılır. İçine, 4 su
bardağı dolduracak kadar, iyice ufalanmış bayat ekmek, 1.5 su bardağı
rendelenmiş elma, yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi eklenip
karıştırılır. Tüm karışım, yağlanmış bir kalıba koyulup
175 derecede ısıtılmış fırında 35 dakika kadar pişirilir. Bu
ölçü, 6 kişiye yeter. Not: Ekmekli puding sıcak veya soğuk
yenilebilir. Sade olarak veya krem şanti, dondurma, elma sosu gibi ekler ile de
servise çıkarılabilir.
(Tijen İnaltong’dan.)


28. Ekmekli krep
4 dilim bayat ekmek ufalanır; üzerine 1.5 su bardağı süt
dökülerek ıslatılır. 4 yumurta, 2.5 çay bardağı un ve 4 çorba
kaşığı bal, ufalanmış sütlü ekmeğe eklenip iyice karıştırılır.
Fındık büyüklüğünde tereyağı tavada kızdırılır.
Hazırlanan karışımdan bir miktar tavaya dökülür. Tava sallanarak hamurun
yayılması sağlanır.
Krepin her iki tarafı da pişirilir.
Hamur bitinceye kadar aynı işlem tekrarlanır.
Not: Kreplerin üzerine fıstık ezmesi de sürülebilir. Ekmekli krep,
komposto ile birlikte iyi gider.


29. Bademli ekmek dilimleri
1 kutu krema ve 2 yumurta çırpılıp karıştırılır.
Bayat ekmek dilimleri krema ve yumurta karışımına batırılarak
ıslatılır. Islatılmış ekmeklerin iki tarafı da, kızdırılmış
tereyağında kızartılır. Kızarmış ekmeklerin üzerine bal
sürülür. Servis tabağına dizilen ballı ekmeklerin üzerine kıyılmış
badem serpilir.


30. Çikolatalı ve ekmekli kek
3 su bardağı dolduracak kadar, ufalanmış ekmek içi, 2 su bardağı
ılık sütte yumuşaması için biraz bekletilir.
Yarım su bardağı badem iri iri doğranır.
Yarım su bardağı kuru üzüm de, yumuşaması için suya koyulup
bekletilir. 1 adet küçük çikolata ince ince kıyılır.
Ekmekli süt mikserden geçirilir; 2 kahve fincanı toz şeker, 3
çorba kaşığı kakao, 2 adet çırpılmış yumurta, doğranmış badem,
kıyılmış çikolata ve sıkılıp suyu süzülmüş kuru üzüm
eklenerek iyice karıştırılır.
20x15 cm. ebadında bir fırın kalıbına yağlı kağıt döşenir;
üzeri erimiş tereyağı ile yağlanır. Hazırlanan karışım kalıba
konularak 180 derece ısıtılmış fırına verilir. 50 dakika
pişirildikten sonra kek fırından çıkarılır. Üzerine pudra şekeri
serpilir. Ilıyınca, kareler halinde kesilerek servise çıkarılır.
__________________
Güneşin rengine benzemez gece...

Üşütür ayaz, korkutur karanlık...

Bir gariplik bir hüzün kaplar içimi...

Ya bu şehirde BEN fazlayım

Ya da BİRİ eksik...

esengül
Global Moderatör
Global Moderatör
Mesajlar: 26460
Kayıt: 13 Eki 2006, 17:49
İletişim:

Mesajgönderen esengül » 24 Mar 2007, 11:03

Kabarık bir omlet yapmak için!
Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışıma yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.


Etleri marine etmek için
Bütün bonfile : 2 kg'lık bonfile için takriben 10 diş sarımsak ayıklayarak hazırlayın. Bonfilenin üzerinde bıçakla küçük delikler açıp içine sarımsakları ve tane karabiberleri gömün. Taze kekik ve fesleğenle eti bir güzel ovun. Ağızı sıkıca kapana bilen bir kapta 375 ml kırmızı şarabın içinde 24 saat bekletin. Pişireceğiniz zaman marine suyundan çıkarın. Birbuçuk kaşık marine suyunu ileride sos yapımında kullanmak üzere saklayın.

Kuzu budu marinesi : 1,5 kg'lık bir kuzu budu için etin üzerinde açılan deliklere 10 diş sarımsak yerleştirin. Ardından 2 çorba kaşığı zeytinyağı, bir çorba kaşığı taze kekik, 1 çorba kaşığı taze nane, 1 çorba kaşığı taze fesleğen, 60 ml limon suyu, 80 ml soya sos ve 2 çorba kaşığı balı karıştırın ve etin her tarafını bu karışımla ovalayın. 24 saat buzdolabında bekletin.

Teryaki marinesi : 160 ml soya sosu, 60 ml sıvı yağ, 8 diş kıyılmış sarısak, 2 çay kaşığı zencefil, 2 çay kaşığı hardal tozu, 2 çorba kaşığı pekmez. Hepsini karıştırın elde ettiğiniz karışımı oda sıcaklığında 24 saat beklettikten sonra kuzu etinde veya bonfilede kullanabilirsiniz. Etin marine süresi 6 saatle 24 saat arası isteğinize bağlı.

Sarımsaklı ve krema marinesi : 1 kutu krema, 1 çorba kaşığı limon suyu, 5 diş sarımsak ezilmiş, karabiber, kereviz tozu, tuz, pul kırmızı biber ve 1 çay kaşığı Worcestershire sosu. Hepsini karıştırın tavukların üzerine döküp bir gece buzdolabında bekletin. Etlere de uygulanabilir.

Tavuk marinesi :1 çorba kaşığı zeytinyağı, 5 diş ezilmiş sarımsak, 1 çorba kaşığı bal, 1 çorba kaşığı limon suyu, 2 tatlı kaşığı hardal, 2 çorba kaşığı beyaz şarap, tuz, biber, kırmızı pul biber karıştırılarak tavukların üzerine dökülür. En az 4 saat en fazla bir gece bekletilir.

kaynak-maksimum
Forum Kurallarımız :kitap:

:gul: Nostaljim benim sitem :gul:


Yanına al....... Aşkınla Yak ..!!
Yok et zerrelerimi, hatta tüm benliğimi..
Gözümü al, görmesin sensiz hiçbirşeyi..
Gönlümü al, sevmesin Sensizliği ...
-Hz. Mevlana-

esengül
Global Moderatör
Global Moderatör
Mesajlar: 26460
Kayıt: 13 Eki 2006, 17:49
İletişim:

Mesajgönderen esengül » 13 Tem 2007, 15:53

Pratik Bilgiler

Sebze ve Meyveler

Sebzelerinizi haşlarken vitamin değerinin kaybolmaması için suyu sebzelerin üzerini bir parmak geçecek şekilde koyun.
Kök ve yaprakları beraber yenilen sebzeler pişirilirken, önce kökleri ince ince doğranıp tencereye konmalı; yaprakları daha sonra ilave edilmelidir. Böylece besin değeri kaybolmayacaktır.
Patates kızartırken fazla yağ çekmesini önlemek için kızartmadan önce süt dolu bir kapta bekletin. Patateslerin kıtır kıtır olmasını istiyorsanız una bulayarak kızartın ve tuzu kızarttıktan sonra serpin.
Patatesleri haşlarken suya 1 yemek kaşığı sirke koyarsanız hem patateslerinizi dağılmaktan kurtarırsınız, hem de haşlandıktan sonra bile sarı renklerini muhafaza ederler.
Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.
Bezelyeleri ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin. Çünkü bezelyeler hemen kuruyup sertleşebilirler. Bu bezelyeleri 1 gün kadar soğuk suda bekletirseniz, yeniden dirildiklerini görürsünüz.


Limondan daha fazla su elde etmek için, yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin. Sonra suyunu sıkın.
Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın. Ayrıca mısır kabuklarını da yıkayıp onları da koyabilirsiniz. (Herzaman kullandığım bu yöntemi şiddetle tavsiye ederim, mısırın taneleri buruşuk ve içe göçük olmuyor, ayrı da bir lezzet veriyor.)
Taze nane, dereotu, fesleğen gibi otları bozulmadan saklamak için bu otları ince ince kıyıp porsiyon halinde folyoya sararak derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bunun yanında otları ince ince kıydıktan sonra buz kalıplarına koyup, buzlukları su ile doldurarak dondurabilirsiniz.
Yemeklerinizde mantar kullanacağınız zaman, mantarları haşlamadan 10 dk. önce limonlu ve tuzlu suda bekletin. Mantarların renginin bozulmadığını ve daha lezzetli olduklarını göreceksiniz.
Mantarlarınızın buzdolabında taze kalmasını istiyorsanız kağıt torba içerisinde saklayın.
Sebze ve meyvelerin daha hızlı olgunlaşmasını istiyorsanız, birkaç gün kahverengi kağıt torbada bekletin.
Taze barbunyayı haşlayarak kullanacaksanız, barbunyaların morarmaması için yemeğe barbunyaları atmadan hemen önce 1-2 diş sarımsak atın. Böylelikle barbunyalarınız mor mor olmaz:)
Tahıllar ve Bakliyatlar

Kuru bakliyatlı bir yemek pişirecekseniz bir gece önceden bakliyatları ıslatın. Haşlarken ise bir tencereye bir tutam karbonat katın. Böylece bakliyat daha kolay pişecektir.
Çeşitli Gıdalar

Baharatların bulunduğu yerler fena kokulu olmamalı, yaş olmayan, havadar, serin ve doğrudan güneş almayan bir yerde muhafaza edilmelidir.
Tuz, rutubetsiz yerde saklanmalıdır. Tuzluklarınızın içinde 10 - 15 adet pirinç tanesi bulundurursanız rutubeti alır.
Türk kahvesinin nem aldığını farkederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1 - 2 adet kesme şeker koyun.
Unlu Mamuller

Hazırladığınız pizza hamurunun daha yumuşak olmasını istiyorsanız hamuru hazırlarken sade un ile patates nişastasını yarı yarıya kullanın.
Tatlı ya da tuzlu hamur işlerini yaparken hamurun üzerini bir bezle örterek 30 dk. buzdolabında dinlendirin. Dinlenen hamur daha kolay açılır ve daha lezzetli olur.
Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve alüminyum folyoya sarıp 5 - 10 dk. fırınlayın. Yumuşacık ve taptaze olacaktır.
Hazırlayacağınız kreplerin daha yumuşak olmasını istiyorsanız krep hamurunu hazırlarken yumurtanın akı ile sarısını birbirinden ayırın. Yumurta sarısı ile diğer malzemeleri karıştırırken yumurta akını çırparak kar haline getirin ve azar azar diğer krep hamuru ile karıştırın.
Yaptığınız böreğin daha lezzetli olması için fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin, sonra pişirin.
Kek kalıbının içine hamuru dökmeden önce ortasına bir şerit halinde alüminyum folyo koyun. Böylece kekiniz piştikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz.
Dondurulmuş Gıdalar

Dondurulmuş gıdaları kızartmak isterseniz ve gıdalar küçük parçalar halinde ise çözülmesini beklemeden kızartabilirsiniz.
Soslar

Beşamel sos hazırlarken, tuzun sosunuzu kesmemesi için sos koyulaşıp kıvama geldikten sonra tuzunu ekleyin.
Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse bir yumurta sarısını 2 - 3 damla sirke ile çırpın ve yeteri miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.
Kırmızı Et

Çok mecbur kalmadıkça hazır kıyma satın almayın. Halka sağlığını hiçe sayan bazı kurnaz satıcılar hazır kıymaların içine kafa eti, yürek, akciğer gibi sakatatlar katıyorlar. Bunların yerine parça et satın alın.
Bir etin önceden dondurulmuş olup - olmadığını şöyle anlayabilirsiniz: Tabağa eti koyun ve bekletin. Fazla kan bırakıyorsa bu et önceden dondurulmuş demektir.
Kasaptan kıymanızı günlük ihtiyacınıza yetecek kadar alın. Kıymayı buzlukta donmuş olarak fazla bekletmeyin. Donmuş kıymanın içinde bakteriler daha kolay ürer.
Köftenin yumuşak olmasını istiyorsanız kıymayı yoğururken içine ya bir yumurta sarısı katın, ya da bir diş sarımsak ekleyin. Köfteyi sert seviyorsanız kıymanıza bir parça kaşar peyniri rendeleyin.
Kızartma yaparken ciğeri bulayacağınız una bir kaşık karbonat koyarsanız, ciğerin daha yumuşak olmasını sağlarsınız.
Tavuk Eti

Değişik ve lezzetli bir tavuk hazırlamak için pişirmeden önce tavuğun içine yarım portakal ya da bir limonla biraz adaçayı yaprağı koyun.
Fırında pişirdiğiniz tavuğun nar gibi kızarmasını istiyorsanız pişmesine yakın üstine fırça ile tuzlu su sürün veya tavuk pişmeden önce üzerini yağladıktan sonra biraz toz şeker serpin.
Tavuğun kalitesi göğüs etinin dolgun ve sıkı olmasından anlaşılır. Tavuk tazeyse göğüs kemiğinin ucu esnek olur. Tavuğun derisinde oluşan mavi lekeler bozulma işaretidir.
Balık Eti

Taze balığın gözleri canlı ve siyahtır. Göz bebekleri dışa doğru bombelidir. Bayat balığın gözleri ise çökmüş ve mattır.
Balığın tazeliğini anlamak için parmağınızla etine bastırın. Eğer et içine çökük olarak kalıyorsa bayattır. Eğer elinizi çekerken et tekrar eski haline geliyorsa balık tazedir.
Taze balığın derisi kaygandır ve jelatinli bir sıvıyla kaplıdır. Bayat balığın derisi ise kurudur, solungaçları kiremit rengindedir.
Kızartacağınız balıkların çıtır çıtır olmasını istiyorsanız balıkları una batırmadan önce süte batırın.
Donmuş balığı çözdürürken, bu işlemi sitin içinde yapın. üt hem don tadını alır, hem de balığın daha lezzetli olmasını sağlar.
Balık filetolarının bembeyaz pişmesini istiyorsanız pişirmeden önce üzerine limon suyu serpin.
Balığın pullarını rahatça ve etrafı kirletmeden temizlemek istiyorsanız balığı 1 dk. kadar kaynar suda tutun. Pullarının kolayca döküldüğünü göreceksiniz.
Et Ürünleri

Sucukları serin bir yere assanız da zamanla üzerlerini beyaz bir küf kaplar. Zaman zaman sucukların üstünü, yarıya kadar kestiğiniz limonla silin. Küflenmesini önlersini.z
Ambalajı açılmış salam - sosis gibi şarküteri ürünlerini buzdolabında 3 gün tutabilirsiniz. 3 gün içinde tüketilmeyecekse dondurarak bu süreyi 6 aya kadar çıkarabilirsiniz.
Hayvansal Ürünler

Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için içi tuzlu su dolu bir kaba atın. Eğer dibe çökerse çok tazedir. Ortalarda ise fazla bayat değildir, ancak yağda pişirerek yiyebilirsiniz. Yumurta suyun üzerinde dalgalanıyorsa yapacağınız ilk iş onu atmaktır:)
Haşladığınız yumurtaların çatlamasından şikayetçiyseniz, yumurtayı haşlarken suyuna bir tutam tuz atın.
Süt alırken dikkat edeceğiniz husus, içine su katılıp katılmadığıdır. Bunu şöyle anlayabilirsiniz: Bir yorgan iğnesini iyice temizleyip sütün içine sokun. Sonra iğneyi yatay durumda tutup ucuna bakın. İğnenin ucunda süt damlası kalmışsa su katılmamış demektir. İğnenin ucunda süt yoksa su katılmıştır.
Erittiğiniz tereyağının yanmasını önlemek için eritirken içine bir damla zeytinyağı koyun.
Tuzsuz tereyağı az az alınıp kullanılmalıdır. Fakat 2 - 3 kg. kadar tereyağı da su içinde bir süre bozulmadan tazeliğini koruyabilir.
Pişirme Teknikleri

Çorba pişerken taşmasını önlemek için içine birkaç buz tanesi atın. Çorbanızın taşmadan kaynadığını göreceksiniz.
Çorba ve sulu yemeklerinizi pişirirken eğer tuzu fazla kaçırırsanız içine 1 - 2 tane dilimlenmiş patates atın.Yemek piştikten sonra patatesleri tencereden alın. Yemeğin fazla tuzu patatesler tarafından alınmış olur.
Yaptığınız pilavı tekrar ısıtırken su dolu bir tencere içine oturtarak ısıtın. (Benmari usulü) Böylece pilavınız ilk pişiridğiniz zamanki tazeliğini koruyacak ve taneler birbirine yapışmayacaktır.
Meyveli pasta yaparken pastaya koyacağınız meyveleri şekere bulayarak koyarsanız pastanız daha uzun süre tazeliğini koruyacak, meyveler çabuk bozulmayacaktır.
Tatlı ya da tuzlu hamur işlerini yaparken hamurun üzerini bir bezle örterek 30 dk. buzdolabında dinlendirin. Dinlenen hamur daha kolay açılır ve daha lezzetli olur.
Pasta, kek ve kurabiyelerinizin içine kattığınız ceviz, fındık vb...'nin dibe çökmemesi için malzemeleri una buladıktan sonra hamura ekleyin.
Pasta ve kekler için kullandığınız kremanın daha sert olmasını istiyorsanız, hem çırpacağınız kaseyi hem de krema çırğıcınızı birkaç dakka buzlukta bekletin.



kaynak-yemekcini
Forum Kurallarımız :kitap:

:gul: Nostaljim benim sitem :gul:


Yanına al....... Aşkınla Yak ..!!
Yok et zerrelerimi, hatta tüm benliğimi..
Gözümü al, görmesin sensiz hiçbirşeyi..
Gönlümü al, sevmesin Sensizliği ...
-Hz. Mevlana-

esengül
Global Moderatör
Global Moderatör
Mesajlar: 26460
Kayıt: 13 Eki 2006, 17:49
İletişim:

Mesajgönderen esengül » 15 Ağu 2007, 20:46

Yiyecekler için faydalı bilgiler



*Yeni bir tava satin aldiginizda ilk önce içinde bir miktar sirke kaynatin. Bu islem ilerde kizartmalarinizin tavaya yapismasini önleyecektir

*Unlarinizin böceklenmemesi için, un kavanozunun içerisine bir adet defne yapragi koyun.

*Firinda patates yapmadan önce , 10-15 dakika haslayin ve çatal ile delin. Daha kolay pisecektir.


*Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanin içerisine bir adet elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüsmesini önler.

* Kabarik bir omlet yapmak istiyorsaniz, bir çorba kasigi suyun içerisine bir çay kasigi misir unu karistirin.Hazirladiginiz karisimi yumurtaya ilave edin. Böylece kabarik bir omlet yapmis olacaksiniz.
Peyniri kolay rendelemek için, 15 dakika buzlukta bekletin

*Bisküvileriniz yumusamissa onlari birkaç dakika firinlayin.

*Firinda tavuk kizartacaginiz zaman bir limonu ikiye bölün, yarisini tavugun üzerine bastirarak iyice sürün. Diger yarisini ise tavugun içerisine yerlestirin. Tavugunuz nar gibi kizaracaktir.

*2 çorba kasigi yogurdu, sulandirilmis 1 çorba kasigi salçayi ve birazda zeytinyagini derin bir kabin içerisinde karistirin.Firina koymadan önce tavugun her tarafina sürün. çok daha lezzetli olacaktir.


*Hazirladiginiz kekin, firinda pisirirken cökmemesi için hamuru kalibi ile birlikte firina koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin.

* Pisirdiginiz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme seker yada limon suyu koyun.

*Hazirladiginiz omletin tavaya yapismamasi için, önce tavayi ocaga koyup iyice isitin sonra yagi döküp kizdirin. Daha sonra
karisimi tavaya alin ve ocagin altini kisin.

*Kesilmis ve açik havada kalmis sogan zararlidir. Kullanmadiginiz sogan parçalarini saklamayin.
Forum Kurallarımız :kitap:

:gul: Nostaljim benim sitem :gul:


Yanına al....... Aşkınla Yak ..!!
Yok et zerrelerimi, hatta tüm benliğimi..
Gözümü al, görmesin sensiz hiçbirşeyi..
Gönlümü al, sevmesin Sensizliği ...
-Hz. Mevlana-

esengül
Global Moderatör
Global Moderatör
Mesajlar: 26460
Kayıt: 13 Eki 2006, 17:49
İletişim:

Re: püf noktaları

Mesajgönderen esengül » 14 Tem 2008, 14:37


Pastanız için pudra şekeri gerekiyorsa, bunu çok basit bir yöntemle elde edebilirsiniz. Bunun için temiz iki kağıt arasına toz şkekeri koyun. Isıttığınız ütüyü bu kağıdın üzerinde şekerlen un haline gelene kadar gezdirin. Pudra şekeriniz hazır.


Buzdolabındaki Kötü Kokular
Buzdolabındaki yiyecekler zamanla hoş olmayan kokular yaratabilirler. Bunu önlemek için, buzdolabınızın içine vanilyaya batırdığınız pamuk koyarsanız, hem kötü kokuyu önlemiş, hem de yiyeceklerinize zarar verebilecek kokuları yok etmiş olursunuz.

Kebap Eti
Kebap yapmak üzere aldığınız etin lezzetli pişmesini istiyorsanız, doğradıktan sonra üzerine pişmiş süt dökün. Bir süre beklettikten sonra da yemeğinizi yapın.

Elma Sirkesi
Soyulmuş elma kabuklarını atmayın. Bir kavanoza koyun. Üzerini kapatacak kadar, kaynatıp soğuttuğunuz suyu ilave edin. 2 tatlı kaşığı toz şeker koyun. Ağzını kapattıktan sonra ılık bir yerde bir süre bekletin. Sirkeniz olunca süzerek kullanın. Bu sirke midenize zarar vermez.

Mutluluk Otları
Mutluluk otları denilen papatya, nane, ıhlamur ve portakal çiçeklerinin hepsini iyice kaynatıp çay gibi akşamları içerseniz hem çok rahat uyursunuz, hem sabahları zinde kalkarsınız, hem de vücudun su ihtiyacını en iyi şekilde karşılarsınız.

Peynirli Patlıcan
Acı suyu çıkmış 2 patlıcanı ortasından bölüp enine 3 dilim kesin. Her dilim arasına ince kaşar peyniri sıkıştırın. Yumurtaya bulayıp kızartın. Çok lezzetli ve kolay hazırlanan bir yemek yapmış olursunuz.

Yumuşamayan Fasulyeler
Uzun süre pişirildiği halde yumuşamayan fasulyenin içine yarım kahve kaşığı karbonat koyun.

Bayat Kurabiyeler
Bayatlayan ekmek ve kurabiyelerinizi bir kese kağıdına koyun. Kese kağıdını üzerine su serptikten sonra öylece fırına verin. 10-15 dakika sonra taptaze olduklarını göreceksiniz.

Pasta Pişirirken
Fırında pasta ve kek yaparken daha iyi fişmelerini istiyorsanız pişirirken fırana bir kap içinde su koyun.

Yemekte Ölçü
Yemek pişirirken ölçü ayarlamakta hepimiz güçlük çekeriz. İşte size basit bir ölçü tarifi: 1 çorba kaşığı 25 gr. şeker, 20 gr. un, 15 gr. tuz ve 15 gr. su alır.

Bal Saf mı?
Balın saf olup olmadığını anlamak için, baldan bir kaşık alıp soğuk suda ezin. Su beyazlaşacak olursa, içinde un veya nişasta var demektir.

Ocaktaki Pas Lekesi
Ocaktaki pas lekeleri için ikiye bölünmüş soğan birebirdir.

Böbrek Pişirirken
Böbreği pişirmeden önce birkaç saat tuzlu ve sirkeli suda bırakın. O kendine özgü kokusu böylece gider.

Lahana Salatası
Lahana yapraklarını haşlayın, soğumaya bırakın. Zeytinyağı, limon, tuz ve baharatla hazırlayacağınız bir sosu yaprakların üzerinde gezdirin. Salatayı zeytin ve maydonozla süsleyin.

Alıntı
Forum Kurallarımız :kitap:

:gul: Nostaljim benim sitem :gul:


Yanına al....... Aşkınla Yak ..!!
Yok et zerrelerimi, hatta tüm benliğimi..
Gözümü al, görmesin sensiz hiçbirşeyi..
Gönlümü al, sevmesin Sensizliği ...
-Hz. Mevlana-

esengül
Global Moderatör
Global Moderatör
Mesajlar: 26460
Kayıt: 13 Eki 2006, 17:49
İletişim:

Re: püf noktaları

Mesajgönderen esengül » 08 Kas 2008, 15:42

OKTAY USTA'NIN MUTFAK SIRLARI

Oktay Usta'nın mutfak sırlarını uygulayarak mutfakta harikalar yaratabilirsiniz.

• Çikolatayı eritmek için, çikolatayı bıçak yardımıyla mümkün olduğu kadar küçük parçalara ayıralım. Küçük bir tencereye veya sos kabına alalım. Daha büyük bir tencereyi biraz suyla doldurup, çikolata tenceresini bu tencerenin üzerine yerleştirelim ve kısık ateşte suyu ısıtalım. Çikolata su buharı ile eriyeme başlayacaktır. Çikolatanın yarısı eridikten sonra, su buharının üstünden alalım ve devamlı karıştırarak kalan kısmının da erimesini sağlayalım.

• Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam tuz, sosun kokusunu daha da belirgin kılar.

• Çikolatayı mikrodalga fırında da eritebiliriz. Orta sıcaklıktaki mikrodalga fırını 2 dakikaya ayarlayıp, çikolatanın eriyip erimediğini kontrol edelim. Çikolatanın cinsine ve büyüklüğüne göre süreyi ayarlamamız gerekir. Acı çikolata uzun sürede, beyaz çikolata ise kısa sürede erir.

• Erimiş çikolata ustalık gerektirir. Çok ısınmasını ya da topaklaşmasını önlemek için,kırılmış çikolata parçalarını biraz sıcak kahve içine koyup erimeye bırakalım, iki tat birbiriyle uyum içindedir. İster pastada ister krema yaparken kullanabilirsiniz.

• Çikolata sosu hazırlarken içine biraz kahve konursa, tadı çok daha değişik olur.

• Hazırladığımız kekin üzerine çikolata sosu dökeceksek, çikolataya biraz tereyağı koyalım.

• Kesilmiş pastanın kurumaması için, yanına yarım elma koyup üzerine örtelim.

• Pasta yaparken kullanacağımız meyvelerin uzun süre dayanmaları için, toz şekere bulamalıyız.

• Pasta yaparken içine koyacağımız üzümlerin dibe çökmesini istemiyorsak, hamura katmadan önce tereyağına bulayalım.

• Rulo pasta hamurunu pişirmek için, fırın ısısı ortanın üzerinde olmalıdır. Kuruyan ve sertleşen hamur iyi sarılmayacağı için, hamuru 15-20 dakika gibi kısa bir süre pişirip çıkaralım. Hamur fırından çıktıktan sonra, bıçakla tepsiden kurtaralım. Rulonun rahat sarılması içinde, yağlı kağıtla birlikte saralım.

• Tart hamuru hazırlarken kullanacağımız su çok soğuk olmalıdır. Çünkü su çok soğuk olursa, hamurun içindeki yağın erimesini engeller ve hamur pişince kat kat ve gevrek olur.

• Tart hamuru hazırlarken topak topak olursa, üzerine 1 adet yumurta sarısı ekleyip iyice yoğuralım.

• Tart hamurunun çatlamasını önlemek için, buzdolabından çıkardığımız soğuk tereyağını kullanalım.

• Tart hamurunu kolay yoğurmak için, tereyağını küçük parçalara keselim.

• Tart hamurunun pişerken biraz kabarıp yumuşak olması için, hamura amonyak tuzu veya onun yerine yarım kahve kaşığı karbonat koyalım.

• Tart hamurunun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için, hamuru naylon bir poşete koyup merdaneyle yuvarlak açalım.

• Tartımızı pişireceğimiz zaman tart kalıbımızı, özellikle fırın tepsisine koyalım. Suyun rutubeti hamurun yumuşak olmasını sağladığı için de, fırına su dolu bir kap koyalım.

• Turtayı, pandispanya hamurundan yapacaksak; hamura, yumurtalarla un çırpıldıktan sonra 30 gram erimiş soğuk tereyağı katalım ve iyice karıştıralım. Hamuru iyice karıştırdıktan sonra pişirirsek, pandispanyanın ortası tekerlek gibi daha kolay kesilir.

• Meyveli tart yaparken fırında erimemesi için, tartın üzerine tam kıvamında olgunlaşmış meyvelerden dizelim. Olgunlaşmamış meyvelerdeki tanin miktarı fazla olduğundan, pişince tadı ekşiyebilir.

• Pandispanyayı pişireceğimiz kalıbın kenarlarını yağlamayalım. Yağlarsak kenarlar kaygan olacağı için, hamur aşağı kayar ve ortası çok kabarır.

alıntıdır...
Forum Kurallarımız :kitap:

:gul: Nostaljim benim sitem :gul:


Yanına al....... Aşkınla Yak ..!!
Yok et zerrelerimi, hatta tüm benliğimi..
Gözümü al, görmesin sensiz hiçbirşeyi..
Gönlümü al, sevmesin Sensizliği ...
-Hz. Mevlana-

esengül
Global Moderatör
Global Moderatör
Mesajlar: 26460
Kayıt: 13 Eki 2006, 17:49
İletişim:

püf noktaları

Mesajgönderen esengül » 03 Nis 2012, 10:16

Karnıbahar haşlarken, suyuna bir miktar süt ekleyin. Karnıbaharın kar gibi bembeyaz olduğunu ve kokusunun kaybolduğunu göreceksiniz.
Forum Kurallarımız :kitap:

:gul: Nostaljim benim sitem :gul:


Yanına al....... Aşkınla Yak ..!!
Yok et zerrelerimi, hatta tüm benliğimi..
Gözümü al, görmesin sensiz hiçbirşeyi..
Gönlümü al, sevmesin Sensizliği ...
-Hz. Mevlana-


“Yemekler” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir